Cămărășenii s-au reîntâlnit în vatra satului

Este o zi scrisă cu majuscule în calendarul administrației publice de la Cămărașu, ca în penultima duminică a lui cireșar, fiii satului să revină pe tărâmurile copilăriei.

Anuala convocare inițiată de primarul comunei Cămărașu, dl. Marcel Mocean, își are ecoul scontat și provoacă de 13 ani bucuria părinților, bunicilor, rudelor și prietenilor să-și revadă fiii și fiicele îndepărtați pe drumurile vieții și destinului.

Această sărbătoare a comunității de aici, pregătită în cele mai bune condiții de conducerea comunei, a excelat prin sport, dans, cântec, voie bună și un venerabil respect și atenție pentru tâmplele argintii ce au durat în acest spațiu al Câmpiei Transilvane destul de frământat în decursul istoriei.

Rămânând la acest moment jubiliar al zilei, la care, alături de sutele de participanți, au participat și primarii comunelor. Mociu – Vasile Focșa, Cătina – Alexandru Bota, Palatca – Ioan Huldușan, orașul Sărmașu – Ioan Mocean și directorul executiv al Asociației comunelor din zonă, Sorin Ranga, subliniem, fără rețineri, o puternică emoție a…maturității scenice.

Ce poate fi mai frumos și înălțător, când în fața unei mari comunități de oameni, după cuvântul de bun venit adresat de primar, în aplauze este invitat să urce pe scenă singurul veteran de război rămas în viață, dl. Colciar Doje, care a împlinit respectabila vârstă de 99 de ani.
Respect și admirație, diplomă, premiu și flori, dar și urarea de Mulți Ani și sănătate! Asemenea onoruri au primit din partea celor ce conduc destinele Cămărașului și familiile Arghil și Lucreția Gherbe, Ioan și Ileana Ispas, Iosif și Ana Marina, Vasile și Lenuța Luca, Cornel și Maria Țăgurean, Dumitru și Maria Vermeșan, Francisc și Irina Varga, Aurel și Elena Aurora Popean, opt cupluri care au împlinit 50 de ani de conviețuire, contribuind după pricepere și puteri, la împrospătarea permanentă a condițiilor de viață în această comună.

Și dacă sâmbătă a fost ziua sportului la Cămărașu, unde și-au disputat șansele șase echipe de fotbal să câștige ,, Cupa Târgului’’aflată la ediția a Vlll a, duminică a fost ziua jocului și cântecului popular, ale căror virtuți, istorie și interpreți au fost prezentate, în nota cunoscutei verve, de regizorul, impresarul și prezentatorul Teodor Groza.

Rapsodul Vasile Soporan, declarat tezaur viu UNESCO, și taraful din Valea Largă, a oferit publicului doinele și cântecele de mare valoare ale Câmpiei Transilvane, Ansamblul folcloric ,, Fiii Cămărașului’’, care în această vară împlinesc 15 ani de activitate artistică, coordonați de familia Sebastian și Ana Marchiș, care recent au venit din turneul din Cehia, au prezentat cele mai reușite jocuri din această zonă etnofolclorică, dar și din alte ținuturi ale țării. Mulți au văzut această evoluție a lor ca un reușit exercițiu înaintea turneului ce-l vor face în Polonia.
În frumoase ii și costume naționale, au susținut recitaluri soliștii: Ioan Dordoi, Ana Georgeta și Narcisa Balla, Dolfina Aștilean, Olimpiu Mocean și Adina Varga, ultimii trei sunt fii ai Cămărașului.

Tinerii dansatori ai Ansamblului ,,Muguri de Cătina’’ pe scenă păreau că au fost… muguri cu ceva ani în urmă, acum stăpânesc bine jocurile populare, având și o costumație destul de autentică și un comportament scenic pentru care au primit și ei multe aplauze.

Grupul tradițional al Zegrenilor din Ceaba, s-au întrecut pe ei înșiși. După ce au făcut câteva dansuri interactive cu publicul din fața scenei, coordonatorul grupului, solistul de muzică populară Ioan Zegrean a recitat propria poezie ,, Întoarcerea acasă’’, iar apoi au urmat diferite momente din viața satului, din care nu au lipsit cântecele de odinioară, Jocul la șură, Bătuta, Târnăveanca, Șapte pași, De-a lungul și altele, toate mișcările grupului fiind susținute cu textele muzicale ale unor piese vechi, din care am reținut două: Cui îi place la căpălit și Car cu boi cu ciucuri noi și alte cântece de nuntă și ospățuri.
Când temperaturile au devenit mai… blânde, adică 9 seara, a urcat pe marea scenă din curtea școlii, eleva de 11 ani, Luiza Lăcătuș, care a impresionat asistența cu genul muzicii pop, cu care își pune în valoare excepționalele calități vocale. Nu a lipsit muzica ușoară adusă aici de trupa Simbol, și nici muzica latino – pop, oferită de Mike Zetter.

Și chiar dacă focurile de artificii au încheiat bogatul spectacol al Fiilor satului Cămărașu la ora 23, muzica și dansul s-au repliat mult mai târziu, în liniștea nopții.

Dumitru VATAU